U četvrtak, 9. ožujka, s početkom u 12 sati održana je treća radna sjednica Studentskog zbora Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Na sjednici se raspravljalo o relevantnim događajima i temama te o promjenama koje bi trebalo uvesti kako bi se studentska kvaliteta i standard poboljšali.
Ovo su neke od tema koje su bile na sjednici:
Glavne urednice časopisa Trut(h), Jelena Mihaljević i Andrijana Marold, predstavile su plan i program za 9. broj te najavile održavanje prvog sastanka uredništva časopisa za sljedeći tjedan. Istaknule su kako će teme u 9. broju časopisa biti zanimljive i kvalitetne kako bi privukle što veći broj čitatelja.
Dana, 9.ožujka 2023. godine, organizirana je terenska nastava za studente diplomskog studija Prehrambene tehnologije smjerovi Prehrambeno inženjerstvo i Nutricionizam u sklopu kolegija Opasnosti vezane uz hranu na inicijativu dr. sc. Anite Lalić, izv. prof. Najprije je održano predavanje u Agenciji za sigurnost hrane BiH Istaknuta je važnost sigurnosti hrane i primjene procesa procjene rizika. Studente su u ime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine primili šef Odsjeka za procjenu rizika i naučne podatke Dragan Tomović i viša stručna suradnica Ivana Zovko koji su održali predavanja u okviru kojih su studenti upoznati s nadležnostima Agencije definiranim Zakonom o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), temeljnim načelima procjene rizika te s rezultatima istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva BiH.
U okviru nastave, studenti su posjetili i Hercegovaču pivovaru gdje su upućeni u proces proizvodnje, imajući uvid u boce na putu od stroja za pranje, punjenje, pasterizaciju pa sve do zatvaranje i etiketiranja.
U periodu od 6.2.2023. do 26.2.2023 zaposlenica Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, doc.dr.sc. Marija Banožić, boravila je u Poljskoj u Czestochowi. Imala je priliku sudjelovati na PROM programu koji je financiran od strane Polish National Agency for Academic Exchange (NAWA) čiji je cilj poboljšati kompetencije doktoranada i akademskog osoblja iz Poljske i inozemstva. Navedeni program predstavlja izvrsnu priliku za mlade znanstvenike da steknu nove vještine i znanja, ali i da stvore novu ili prošire suradnju između Sveučilišta. Marija je radila na Jan Dlugosz University in Czestochowa, u istraživačkoj grupi profesora Janusza Kapusniaka. Istraživanja koja su provodili vezana su za tekućinsku kromatografiju s masenom spektrometrijom i primjeni iste za analizu hrane. Također, imala je priliku održati predavanje i predstaviti APTF i vlastiti istraživački rad zaposlenicima Sveučilišta Czestochowi. Sa sveučilišta u Czestochowi izrazili su želju za daljnjom suradnjom u okviru Erasmus razmjena, ali i ljetnih škola za studente APTF-a.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875