U Meranovu, nedaleko od Maribora, održano je 10. Međunarodno natjecanje Sveučilišnih vina, čiji je organizator Fakultet agronomije i prirodnih znanosti, Sveučilišta u Mariboru. Program je trajao dva dana, 14. i 15. lipnja 2022., s tim da je samo ocjenjivanje vina održano u prijepodnevnim satima 15. lipnja 2022. Ukupno je ocjenjivano 51 vino s 15 Sveučilišta diljem Europe, a u ocjenjivačkom timu bilo je 18 profesora s 10 europskih Sveučilišta, među kojima je bio i profesor Tihomir Prusina. Ocjenjivanje je teklo prema međunarodnom sustavu ocjenjivanja 100 pozitivnih bodova a vina su se ocjenjivala kroz 6 kategorija: bijela suha vina, bijela polusuha vina, rose vina, pjenušava vina, crvena vina i bijela slatka vina.
Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet, Sveučilišta u Mostaru se predstavio s tri autohtone sorte vina u dvije kategorije: bijela suha vina (Žilavka) te Blatina i Trnjak (crvena vina). Ponosni smo što je upravo Sveučilišna Žilavka odnijela prvo mjesto u kategoriji bijelih suhih vina. Ostale nagrade su otišle u Sveučilišta iz Hrvatske, Slovenije te Srbije.
Sudionici natjecanja, među kojima su profesor Tihomir Prusina i Andrea Karlović, su imali priliku posjetiti i Botanički vrt koji pripada Sveučilištu u Mariboru. Botanički vrt je osnovan 1994. godine, a od 1999. Godine je priznat i od „Botanic Garden Conservation International“. Iako Botanički vrt nema dugu povijest postojanja, u njemu se može vidjeti privatnu kolekciju biljaka koja je zasađena u 19. stoljeću te groblje staro 3000 godina.
Djelatnici Sveučilišta u Mostaru, Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta provodili su u utorak, 28.6.2022. godine aktivnosti u sklopu projekta PEFMED PLUS u najvećoj vinariji u Bosni i Hercegovini, vinariji Čitluk. Provedene aktivnosti su zapravo odnose na testiranje alata SE KPP projekta PEFMED, odnosno utvrđivani su ključni socio-ekonomski pokazatelji performansi Vinarije Čitluk.
Osim kolega s fakulteta sastanku su nazočili predstavnici Vinarije, na čelu s direktorom, gospodinom Željkom Nakićem. Kao gost ovog događaja sudjelovala je i gđa Jelena Vračar Filipović, predstavnica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove iz Crne Gore, institucije koja je ujedno partner projekta PEFMED PLUS.
Koordinator projekta za SUM APTF, doc.dr.sc. Jurica Primorac, je nakon prezentacije projekta objasnio i socio-ekonomske alate ključnih pokazatelja uspješnosti koji su razvijeni na PEFMED projektu. Gđa Vračar Filipović je potom prikazala kako je proteklo testiranje PEF alata na vinariji „Plantaža“ Podgorica.
Poslije održanih prezentacija pristupili smo primjeni SE KPP alata, te ovim putem zahvaljujemo Vinariji Čitluk na strpljenju i uspješnoj suradnji.
Tijekom 14. i 15. lipnja djelatnici SUM APTF sudjelovali su na završnoj konferenciji projekta PEFMED PLUS u Splitu. Domaćini konferencije bili su projektni partneri iz Republike Hrvatske Splitsko-dalmatinska županija, a tema konferencije bila je „Greening the agri-food sector in the Adriatic basin – Ozelenjivanje poljoprivredno prehrambenog sektora u Jadranskom području”
Prof. Danijela Petrović je u ime SUM APTF tima iznijela rezultate istraživanja na visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini o predmetima koji u sebi sadržavaju teme poput održivosti, zaštite okoliša i slično. Naglasila je da je, prije „ozelenjavanja“ gospodarstva ili proizvodnje, potrebno „ozeleniti“ obrazovanje. Rezultati istraživanja pokazali su da su „zeleni“ predmeti zastupljeni u izrazito malom broju na našim javnim učilištima i da tu ima velikog prostora za napredak.
Također, pridruženi partner projekta iz BiH Fond za zaštitu okoliša HNŽ sudjelovao je na stručnom panelu sa svojim predstavnikom gospodinom Igorom Kolobarom. Gospodin Kolobara predstavio je rad Fonda, kao i njegovu budućnost u svijetlu pristupa Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji.
SUM Mostar - Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet dobio prve HACCP 2020 Menadžere prema (CXC1-1969)
Na Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, 7. i 8. lipnja 2022. godine, održan je seminar na temu “Što je to HACCP 2020”.
Seminar je održao direktor Instituta za certificiranje sistema (ICS-a) i HACCP menadžer, prof. dr. Nedim Čaušević a na seminaru su sudjelovali studenti 1. godine Prehrambenog inženjerstva i djelatnici samog fakulteta, viša asistentica Andrea Karlović i docentica Anita Lalić. Polaznicima seminara su dodijeljeni certifikate u srijedu, 22. lipnja 2022. godine.
Svjetski dan sigurnosti hrane ima za cilj privući pažnju i pokrenuti akcije za sprečavanje, otkrivanje i upravljanje rizicima koji se prenose hranom, kako bi se poboljšalo zdravlje ljudi. Kodeks HACCP 2020 ima drugačiju strukturu dokumenta, objedinjuje određene prilagođene ili dodatne zahtjeve u odnosu na one iz 2003. godine.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875