U sklopu obilježavanja 68. turističko-kulturno-gospodarske manifestacije Dani berbe grožđa, Brotnjo 2023, u nedjelju 17. rujna u hotelu Brotnjo u Čitluku održana su stručna predavanja za vinogradare i vinare.
Kao i prethodnih godina tako su i ove godine predavanja pripremili djelatnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru i Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara.
Obzirom da je ovo jedna od najtežih vinogradarskih godina u kojoj je plamenjača doslovno poharale hercegovačke vinograde, a samo su rijetki vinogradari imali što trgati, kroz stručna predavanja pokušalo se odgovoriti na uzroke koji su doveli do ovakvog stanja. Osim toga date su i preporuke što činiti do kraja vegetacije kako bi vinova loza što spremnije ušla u zimu.
Druga tema u sklopu predavanja vezana je za trendove u potrošnji vina. „Vinsko tržište se još uvijek oporavlja od posljedica „trganja“ opskrbnih lanaca koji su prouzročeni pandemijom Covid-19. Također, opća inflacija u svijetu utječe na potrošnju vina po stanovniku s tendencijom zadržavanja ovoga trenda u ovoj i 2024. godini. Inflacija, sama po sebi smanjuje indeks kupovne moći potrošača, što će se svakako odraziti na potrošnju vina per capita“, istaknuo je prof.dr.sc. Marko Ivanković.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet je u suradnji sa Sveučilištem Džemal Bijedić u 2023. godini uključeno u projekt „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing No 23-PKVV-7“, koji financira Češka razvojna agencija, a aktivnosti izvodi Sveučilište Prirodnih znanosti Prag, Republika Češka (CZU), Fakultet za tropske poljoprivredne znanosti. Projekat ima za cilj podizanje znanstvenih i pedagoških standarda ove dvije institucije.
U okviru predviđenih aktivnosti u periodu od 18. do 19.09.2023., održavat će se radionica za zainteresirane studente, mlade istraživače i širu javnost koja se bavi znanstveno-stručnim radom o iskorištavanja organskog otpada. Predavanja na temu: „Korištenje organskog otpada nakon prerade hrane“ održat će prof. Jan Banout, ekspert u upravljanju organskim otpadom. Predavanja će se održati na Agronomskom i prehrambenom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u periodu od 09-12h (amfiteatar).
Program radionice:
18.09.2023. – 9-12h
ODRŽIVO UPRAVLJANJE POLJOPRIVREDNIM I DRUGIM ORGANSKIM OTPADOM
19.09.2023. – 9-12h
KOMPOSTIRANJE I VERMIKOMPOSTIRANJE
20.09.2023. – 9-12h
PROIZVODNJA BIOPLINA KROZ ANAEROBNE PROCESE
Na sjednici održanoj u srpnju ove godine Senat Sveučilišta u Mostaru donio je Odluku koja se odnosi na izradu i primjenu oglednih testova pismenih ispita te koncepata usmenih i praktičnih ispita sukladno revidiranim nastavnim planovima i programima po kojima će se izvoditi nastava od akademske 2023./2024. godine. S obzirom na obvezu predmetnih nastavnika, nositelja kolegija, da u predstojećem periodu do početka nove akademske godine izrade ogledne testove i koncepte usmenih i praktičnih ispita, u utorak, 5. rujna 2023. godine održana je radionica za nastavno osoblje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Budući da je iskazan veliki interes za radionicu, uz fizičku nazočnost stalno uposlenih djelatnika Fakulteta omogućeno je i online sudjelovanje za sve gostujuće nastavnike koji nisu mogli osobno doći.
Kolege sa Sveučilišta iz Pečuha, Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo Dr. Teszlák Péter i Szabolcs Szölősi su prilikom svoje posjete APTF-a od 3.07. do 07.07.2023 izrazili želju za suradnjom i partnerstvom kako bi mogli očuvati i razvijati sustav digitalizacije (identifikacija RFID čipom) i vegetativne kolekcije sorata. Razgovarali smo o strukturi i radnim procesima upravljanja vinogradarstvom, sustavima uzgoja vinove loze i očuvanju banke gena, te se konzultirali o klimatski specifičnostima uzgoja vinove loze u Hercegovini. Nadamo se uspješnoj suradnji, kroz realiziranje novih Erazmus natječaja i pokretanju istraživačko-razvojnih projekata s kolegama. Tijekom posjete osim predstavljanja vlastite institucije, bili su upoznati s poslovima i studijima koje vodi APTF, te su organizirane posjete Vinariji Čitluk, gdje su gosti imali prilike degustirati vina Hercegovine iz posebno odabranih linija, te evaluirati iste uz stručno vodstvo prof. Tihomira Prusine, zatim je upriličena posjeta vinariji Hercegovina vino, gdje nam je domaćin bio gdin. Mario Čule, a imali smo prilike posjetiti referentni laboratorij za enologiju Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, te se upoznati sa metodama koje se tu provode uz pratnju gdin.-a Marija Leku i voditeljicu laboratorija gđu. Julijanu Tole. Svim našim domaćinima se iskreno zahvaljujemo na dobrodošlici i izdvojenom vremenu, te se nadamo sjajnoj suradnji u budućnosti.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875