Mostar, 2. prosinca 2015.

Dodjelom zlatnih, srebrnih i brončanih diploma za kvalitetu ocjenjivanih uzorka meda, u amfiteatru Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru završeni su Dani hercegovačkog meda 2015. Manifestacija u čast hercegovačkog meda logičan je nastavak aktivnosti na zaštiti autohtonog hercegovačkog meda, njegovog imena i kvalitete koju kroz duže vrijeme zajednički provode Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet i Udruga pčelara Matica Mostar.

Nakon što je prije godinu dana dobiven certifikat Hercegovački med sa zaštićenim imenom podrijetla, a u  srpnju ove godine osposobljen i laboratorij peludnu analizu meda, prvi takve vrste u BiH, u okviru Dana hercegovačkog meda upriličeno je i senzoričko ocjenjivanje 99 uzoraka meda pristiglih iz cijele Bosne i Hercegovine. U prepunom amfiteatru nazočne pčelare i goste pozdravila je doc. dr. sc. Danijela Petrović, v.d. dekanica Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se prvi Dani Hercegovačkog meda završavaju upravo dodjelom diploma onima koji su svojim znanjem i marljivošću, osigurali da danas imamo domaći certificirani hercegovački med. - Pčelari znaju da to nije bilo nimalo lako niti će ikada biti, kazala je dekanica Petrović ističući kako je pčelarstvo za neke hobi, za druge zanimanje, ali uvijek traži ogromna odricanja, discipliniranost i pravovremeno djelovanje. - Ne kažu pčelari zabadava kako je med svima sladak, samo njima, pčelarima gorak, zaključila je svoje obraćanje dekanica Petrović pozvavši na nastavak zajedničkih aktivnosti kako bi se  hercegovačkom medu sa zaštićenim imenom podrijetla, ali i medu iz cijele Bosne i Hercegovine,  osigurale postojane osobine, a time i prepoznatljivost kod potrošača koji preferiraju kakvoću stvorenu iz zemljopisnog podrijetla, tradicije i tipičnosti.

O kvaliteti ocjenjivanih uzoraka meda govorio je doc. dr. sc. Jozo Bagarić, voditelj katedre za pčelarstvo Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta i voditelj laboratorija za med. U svom je izlaganju istaknuo kako je stručno povjerenstvo ocjenjivalo čistoću, bistrinu, boju, miris i okus meda te da gledano kemijski, peludno pa i senzorički, cijela  BiH ima vrhunski med. U prilog tomu govori i činjenica da su zlatnu diplomu, između ostalih, dobili  Boras Kvesić za med od tilovine, Antun i Tomislav Boras te Ivan Landeka  za  medljikovac kao i Sulejman Lapo za cvjetni med te Medicom d.o.o. za med od kestena. Ukupno je dodijeljeno devetnaest zlatnih, šezdeset srebrnih i dvadeset brončanih diploma,  a diplome različitog „sjaja“ osim pčelara iz Hercegovine, odakle je bila većina uzoraka, dobili su i pčelari iz Modriče, Zvornika, Zavidovića i Žepča. U sklopu svečanosti zatvaranja Dana hercegovačkog meda 2015.,  predavanje na temu „Med - raznobojna paleta mirisa i okusa“ održao je prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Više fotografija možete pogledati na našem facebook profilu:
Idi na vrh