Prijave za upis u I. godinu preddiplomskih studija primaju se u referadi fakulteta do 29. rujna 2023. godine. u vremenu od 9-12 h
U akademskoj 2023./2024. godini Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet vrši prijavu i upis u prve godinu preddiplomskih studija prema sljedećem planu više na sljedećim linkovima:
Prijava i upisi u prvu godinu preddiplomskih studija akademske 2023./2024. godine
Kako popuniti upisni materijal
U sklopu manifestacije Dani berbe grožđa u subotu,16.rujna 2023 godine u podrumima Andrija na Paoči održano je predsatvljanje monografije Vinogradarstvo i vinarstvo Brotnja, autora prof.dr.sc. Jure belje i prof.dr.sc. Tihomira Prusine.
Monografija Vinogradarstvo i podrumarstvo Brotnja, autora prof.dr.Jure Belje i prof.dr.Tihomira Prusine izuzetno je vrijedno djelo koje na jedan zanimljiv- kronološki način govori o razvoju vinogradarstva i podrumarstva u Brotnju od antičkih vremena pa sve do današnjih dana. Vrlo je interesantno pratiti razvoj vinogradarstva i vinarstva na području Brotnja i odnosa tadašnjih vlasti spram ove grane poljoprivrede od osmanskog vremena do danas naveo je u svom osvrtu jedan od promotora prof.dr.sc. Ivan Ostojić
Brotnjo zaslužuje dobiti svoju monografiju o vinogradarstvu i vinarstvu. Poznata latinska poslovica kaže: Verba volant scripta manent,odnosno 'što je zapisano, pamti se, što se pamti zaboravi se'. Upravo je to bio naš motiv pisanja monografije, da na jednom mjestu ostane zapisano, što su vinova loza i vino značili i znače Brotnju, istaknuli su autori.
Prije predstavljanja monografije prikazan je dugometražni dokumentarni film „Priča o vinu – Hercegovina“ , a životne priče o povezanosti čovjeka i vinove loze u Hercegovini okosnica su ovog vrijednog dokumentarca.
Iznimno bogat program u Paoči dodatno su obogatila svojim glazbenim nastupima braća Barbarić, a program je zaokružen otvaranjem izložbe „Poredak tišine III“ akademske slikarice Magdalene Džinić Hrkać
U sklopu obilježavanja 68. turističko-kulturno-gospodarske manifestacije Dani berbe grožđa, Brotnjo 2023, u nedjelju 17. rujna u hotelu Brotnjo u Čitluku održana su stručna predavanja za vinogradare i vinare.
Kao i prethodnih godina tako su i ove godine predavanja pripremili djelatnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru i Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara.
Obzirom da je ovo jedna od najtežih vinogradarskih godina u kojoj je plamenjača doslovno poharale hercegovačke vinograde, a samo su rijetki vinogradari imali što trgati, kroz stručna predavanja pokušalo se odgovoriti na uzroke koji su doveli do ovakvog stanja. Osim toga date su i preporuke što činiti do kraja vegetacije kako bi vinova loza što spremnije ušla u zimu.
Druga tema u sklopu predavanja vezana je za trendove u potrošnji vina. „Vinsko tržište se još uvijek oporavlja od posljedica „trganja“ opskrbnih lanaca koji su prouzročeni pandemijom Covid-19. Također, opća inflacija u svijetu utječe na potrošnju vina po stanovniku s tendencijom zadržavanja ovoga trenda u ovoj i 2024. godini. Inflacija, sama po sebi smanjuje indeks kupovne moći potrošača, što će se svakako odraziti na potrošnju vina per capita“, istaknuo je prof.dr.sc. Marko Ivanković.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet je u suradnji sa Sveučilištem Džemal Bijedić u 2023. godini uključeno u projekt „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing No 23-PKVV-7“, koji financira Češka razvojna agencija, a aktivnosti izvodi Sveučilište Prirodnih znanosti Prag, Republika Češka (CZU), Fakultet za tropske poljoprivredne znanosti. Projekat ima za cilj podizanje znanstvenih i pedagoških standarda ove dvije institucije.
U okviru predviđenih aktivnosti u periodu od 18. do 19.09.2023., održavat će se radionica za zainteresirane studente, mlade istraživače i širu javnost koja se bavi znanstveno-stručnim radom o iskorištavanja organskog otpada. Predavanja na temu: „Korištenje organskog otpada nakon prerade hrane“ održat će prof. Jan Banout, ekspert u upravljanju organskim otpadom. Predavanja će se održati na Agronomskom i prehrambenom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u periodu od 09-12h (amfiteatar).
Program radionice:
18.09.2023. – 9-12h
ODRŽIVO UPRAVLJANJE POLJOPRIVREDNIM I DRUGIM ORGANSKIM OTPADOM
19.09.2023. – 9-12h
KOMPOSTIRANJE I VERMIKOMPOSTIRANJE
20.09.2023. – 9-12h
PROIZVODNJA BIOPLINA KROZ ANAEROBNE PROCESE
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875