Gdje i što? - U prostorijama Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta odvija se zanimljiva radionica za sve ljubitelje - PIVA, koju organizira Udruga studenata APTF-a u suradnji s FMON i APTF-om.
Kada? Uvodno predavanje na temu Osnovni procesi u proizvodnji piva održati će se 20.1.2023.g u vremenskom razdoblju od 10.15-11.00 h.
Radionice kuhanja sladovine su planirane 26. i 27.1.2023. u periodu od 8.00 do 19.00 h, dok su radionice degustacije i analize piva planirane nakon ispitnih rokova. Uvjet za sudjelovanje je cjelodnevno sudjelovanje. Studenti odabiru jedan od dva ponuđena datuma.
Svaki student kontrolirati će vrenje, zatim punjenje, etiketiranje i još štošta što uključuje proces nastajanja piva. Ukoliko volite pivo i želite steći znanje i vještine vlastite proizvodnje, onda je ovo prava radionica za Vas:)
Prijaviti se možete na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Broj studenata je ograničen na 50 stoga požurite s prijavama putem maila. Prijave zaključno s 19.1.2023.
Obavještavaju se odgovorne osobe za promet fitofarmaceutskim sredstvima u pravnima i fizičkim osobama, koja su upisana u Registar pravnih i fizičkih osoba za promet fitofarmaceutskim sredstvima kod Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, o Zakonom propisanoj obvezi pohađanja obuke i posjedovanju certifikata o položenom stručnom ispitu, u skladu sa članom 8, stavom (3) Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati pravne i fizičke osobe za promet fitofarmaceutskim sredstvima („Službeni glasnik BiH“ br. 51/11, 79/13). Rješenjem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva br.03-2-24/2-1634-11/18 J.J. od 10.12. 2018. godine, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilišta u Mostaru je ovlašten da može provesti obuku odgovornih osoba za promet fitofarmaceutskih sredstava na prostoru Federacije BiH.
Početak obuke biti će organiziran na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Mostaru početkom 2. mjeseca
Rok za prijavu kandidata je do 31. siječnja 2023. godine
Predsjedništvo Studentskog zbora Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta 14. prosinca 2022. raspisuje natječaj za glavnog urednika, zamjenika glavnog urednika i članove uredništva časopisa Trut(h)
a.) glavnog urednika
b.) zamjenika glavnog urednika
c.) člana uredništva
Na natječaj se mogu prijaviti studenti Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
a.) Za glavnog urednika: redoviti student preddiplomskog ili diplomskog studija koji nije obnavljao godinu, uz priložen prijavni obrazac dostaviti plan rada Časopisa i životopis.
b.) Za zamjenika glavnog urednika: redoviti student preddiplomskog ili diplomskog studija koji nije obnavljao godinu, uz priložen prijavni obrazac dostaviti i životopis.
c.) Za člana uredništva: redoviti student preddiplomskog ili diplomskog studija, koji ispuni prijavni obrazac.
Obaveze glavnog urednika:
Izbor i organizacija uredništva, Planiranje i raspodjela zadataka članovima uredništva, Kontinuirani nadzor radnog procesa, Komunikacija sa fakultetskim osobljem, sponzorima i Studentskim zborom, Uspostava komunikacije s tiskarama i ostalo.
U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače 26.11.2022.godine održan je šesti međunarodni pčelarski sajam „6. dani hercegovačkog meda“. Sajam organizira Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru i Udruga pčelara „Matica“ Mostar.
Na svečanom otvaranju prigodno su se obratili gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, načelnik općine Neum Dragan Jurković, predsjednik saveza pčelara Federacije BiH i RS, te dekan APTF Mostar, prof.dr.sc. Ivan Ostojić. U okviru sajma su održana i edukativna predavanja. Dr.sc. Violeta Santrač s Veterinarskog instituta u Banja Luci govorila je o bolestima pčela i virusima. S novostima u tehnologiji pčelarenja govorio je profesionalni pčelar Petar Trogrilić. Prof.dr.sc. Dragan Bubalo je predstavio važnost medećeg cvrčka (Metcalfa pruinosa Say) i bukove lisne uši (Phyllaphis fagi) Prof.dr.sc. Danijela Petrović je dala „Osvrt na ocjenjivanje meda“ .
Analize meda su urađene u Laboratoriju za med, ljekovito i aromatično bilje APTF Sveučilišta u Mostaru. Uz palinološku analizu urađene su fizikalno-kemijske analize (udio vode, provodnost, kiselost i pH). Povjerenstvo je uradilo i senzorsko ocjenjivanje. Ocjenjivali smo čistoću uzorka, bistrinu, boju, osim kod multiflornih medova, miris i okus.
Statistički podaci rezultata ocjenjivanja:
Na ocjenjivanju je sudjelovala 175 uzoraka meda.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875