Dana, 4. studenog 2022. godine, u sklopu terenske nastave, 34 studenta preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija i diplomskog studija Prehrambeno inženjerstva su u pratnji nositeljica kolegija dr. sc. Anite Lalić, Leone Puljić i Marije Banožić, te više asistentice Andree Karlović posjetili , mesnu industriju „Gipi“, vinariju Marijanović i „Bossolivo“ uljaru za preradu maslina .
Studenti su imali priliku vidjeti suvremene linije u kojima se teži smanjenju ručnog rada, mjernu i pomoćnu opremu te se upoznati sa sustavima čišćenja pogona. Svaka pojedina industrija ima svoje specifičnosti, pa je tako mesna industrija okarakterizirana velikom potrošnjom vode i energije i ravnomjernom raspodjelom rada tijekom godine, dok industriju ulja i vina karakterizira intenzivniji rad u jednom dijelu godine. Osim toga uvidjeli su i širok raspon poslova koje mogu obavljati tehnolozi, od nabave, preko proizvodnje pa sve do kontrole kvalitete.
Zanimljivo je napomenuti da su sve tri industrije izrazile želju za uspostavljanje suradnje s fakultetom, u što vjerujemo da će se i ostvariti. Ovim putem se još jednom želimo zahvaliti našim domaćinima, na strpljenju, gostoprimstvu i prenesenom znanju.
Studentice druge godine diplomskog studija Prehrambenog inženjerstva Laura Bošković, Monika Ivanković i Paula Šarac su otišle na razmjenu studenata u Pragu, na Česká zemědělská univerzita, tamo borave već mjesec dana a ostaju do kraja ovog semestra. Slušaju odabrane predmete na Faculty of Tropical AgriScience.Prvi utisci na novo okruženje su jako opsežni. Definitivno se slažemo da je ovo jedna od onih prilika u životu koju je šteta ne iskoristiti jer ovako nešto ne može se nadoknaditi, prilika boraviti i živjeti u novom internacionalnom okruženju, u velikom gradu, upoznavati ljude iz cijelog svijeta, imati nove Erasmus prijatelje, pokušati realizirati u glavi svijet na realniji način. Život ljudi tipa u Africi, probleme kao što su glad, a s druge strane borbe velikih gradova i prenapučenosti te zaštite okoliša, i slično. Dosta su jasnije stvari kada upoznaš ljude koji to pokušavaju riješiti i takve stvari ih stvarno muče. Uz to usavršavanje engleskog jezika je jedna od velikih prednosti. Uz razne životne izazove koji su jedan je od dodatnih pluseva. Tek smo započeli, nismo još ni na pola puta, stoga se nadamo da će ovaj Erasmus završiti uspješno za nas, da ćemo obaviti sve studenste obaveze koje se od nas traže, te doći sa znanjem i iskustvima koja bih mogli podijeliti sa drugim studentima. Svakako, za sada smo zadovoljne našom odlukom. Ukoliko netko od studenata ima neke nedoumice i pitanja, te im trebaju informacije iz prve ruke, rado ćemo im pomoći.
U cilju pokretanja i promicanja javne i akademske rasprave o organskoj poljoprivredi, pozivamo Vas da prisustvujete konferenciji „Organska poljoprivreda na Zapadnom Balkanu“ koja će se održati 11. studenog 2022. godine od 9:45 sati u Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet (Biskupa Čule bb, Mostar 88000, Bosna i Hercegovina).
Organiziran u partnerstvu sa Sveučilištem u Mostaru, Sveučilištem Džemal Bijedić i Češkim sveučilištem prirodnih znanosti u Pragu, „Organska poljoprivreda na Zapadnom Balkanu“ želi okupiti različite aktere i dionike u organskom uzgoju, istraživanju, proizvodnji i marketingu organske proizvode i učiniti temu ekološke poljoprivrede dostupnom širokoj publici.
Renomirani znanstvenici, vodeći u svojim disciplinama, predstavit će svoj doprinos temama organske poljoprivrede na Zapadnom Balkanu. Pozvani govornici su (poredani abecednim redom):
Dana 26. listopada 2022. godine na Agronomskom i prehrambeno- tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upriličena je promocija novog broja studentskog časopisa „Trut(h)“. Bila je to promocija 8. broja časopisa studenata Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
Na izradi novog broja radilo je uredništvo sastavljeno od 18 studenata i 7 profesora, a proces izrade je uključivao planiranje i organizaciju rada, pisanje članaka iz područja agronomije, prehrambene tehnologije i nutricionizma, intervjuiranje osoba iz akademskih krugova te dizajniranje cjelokupnog časopisa.
Voditeljica promocije bila je studentica Begzada Fejzić, koja ju ujedno i član uredništva. Promociju je otvorio dekan fakulteta prof. dr. sc. Ivan Ostojić. U svom govoru, dekan se zahvalio prisutnima, istakao značaj studentskih projekata poput časopisa i slično. Također, uputio je čestitke uredništvu Trut(h)- a na kvalitetnom i inovativnom pristupu izradi novog broja časopisa.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875