U periodu od 08-10. svibnja 2017. godine studenti Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru putovali su na stručno studijsko putovanje u Zadarsku županiju. Na studijskom putovanju učestvovalo je 30 studenta Diplomskog studija prehrambeno inženjerstvo i 26 studenata Diplomskog studija bilinogojstvo.

Prvog dana studijskog putovanja studenti su posjetili nasade višnje maraske koji se nalaze u mjestu Vlačine kod mjesta Zemunik donji. Nasadi se prostiru na površini od cca 200 ha i u vlasništvu su tvrtke Maraska d.d.  Na plantaži nas je dočekao voditelj plantaže koji je studente upoznao proizvodnjom ove voćne kulture, mehanizacijom za zaštitu, rezidbu i berbu višnje. Nakon posjete nasadima maraske studenti su posjetili Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zadru. Studenti su upoznati sa radom i opremom Laboratorija za genetiku i biotehnologiju, Laboratorija za procese sušenja i praćenje stabilnosti biološki aktivnih spojeva i Laboratorija za kontrolu kvalitete meda.

Drugog dana studijskog putovanja studenti su posjetili Pašku siranu. Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu koja ima više od 70 godina tradicije proizvodnje paškog sira. Paška sirana se bavi proizvodnjom sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka te su studenti imali priliku upoznati se sa tehnologijom proizvodnje sira. Nakon sirane posjetili smo Poljoprivrednu zadrugu "Maslina i vino" u Polači. Zadruga je osnovana je 2006. godine s ciljem razvoja ruralnog razvoja prostora Ravnih kotara. Studenti su obišli nasade te  se upoznali sa ekološkom proizvodnjom maslina, vinove loze i smokava. Osim toga imali su priliku uživati u degustaciji proizvoda zadruge poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja i vina vrhunske kvalitete.

Srijeda 10.05. 2017 bila je rezervirana za posjetu tvrtki Mišlov d.o.o. čija je djelatnost ulov i prerada male plave ribe (srdele i inćuna). Studenti su upoznati sa cjelokupnom linijom prerade ribe, koja obuhvaća mariniranje i soljenje inćuna i srdele te zamrzavanje suvremenom tehnologijom pojedinačnog zamrzavanja (IQF). Također su upoznati sa HACCP sustavom po kome se odvija prerada ribe. Osim toga imali su priliku uživati u degustaciji njihovih proizvoda. U povratku za Mostar posjetili smo poljoprivredno dobro Vrana d.o.o. locirano u neposrednoj blizini Vranskog jezera na cca 1.000 ha izuzetno plodnog tla nastalog isušivanjem dijela Vranskog jezera organizirana je proizvodnja povrća i voća. Studenti su mogli vidjeti i upoznati se sa radom suvremene liniju za preradu mrkve.

Slobodno vrijeme bilo je rezervirano za obilazak grada Zadra i druženje.

Pratnja studentima tijekom njihovog putovanja bio je asistent Mladen Zovko dipl.ing.agr.

Posebno se zahvaljujemo dr.sc. Jeleni Đugum i pročelniku odjela za poljoprivredu Zadarske županije gospodinu Danielu Segariću na velikoj pomoći u organizaciji ovog putovanja.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Email: aptf@sum.bareferada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381002200282256 
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393380604811081508;

ID: 4227102650009

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh