Predstavnici Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine potpisali su u utorak u Mostaru memorandum o razumijevanju i suradnji s dekanima tri fakulteta Sveučilišta u Mostaru te tri fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić". Memorandum je potpisan s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom, Fakultetom strojarstva i računarstva i Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru te Fakultetom informacijskih tehnologija, Građevinskim fakultetom i Mašinskim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić.

Na temelju potpisanih memoranduma strane potpisnice će moći razmijeniti informacije, pisane materijale i iskustva te zajednički raditi u oblasti donošenja, odnosno razvoja i provedbe standarda.

Po riječima zamjenika ravnatelja Instituta za standardizaciju BiH Borislava Kraljevića, svrha je memoranduma da se studenti prije završavanja redovitog školovanja upoznaju s osnovnim pojmovima standarda i standardizacije kako bi prije zasnivanja radnog odnosa bili upoznati s tim pojmovima. U tom smislu zajedničkim će se snagama raditi na uvođenju predmeta standardizacije u nastavni program rada svih ciklusa studija na ovim fakultetima.

Memorandum obvezuje navedene fakultete na uključivanje njihovog osoblja (profesora i asistenata) u rad tehničkih komiteta Instituta za standardizaciju koji su, inače, stručna tijela Instituta preko kojih se donose i usvajaju standardi na razini BiH, kazao je Kraljević, te dodao kako memorandum profesorima i asistentima omogućava objavljivanje stručnih radova i članaka u glasniku Instituta, koji ima i bodovnu težinu.

S druge, pak, strane Institut će sudjelovati u radu stručnih skupova i seminara koje će organizirati navedeni fakulteti, gdje će preko svojih stručnih osoba govoriti o važnost i ulozi standarda u pojedinim konkretnim temama na koje će se odnositi ti seminari i skupovi.

Iz Instituta podsjećaju kako je akademska zajednica Bosne i Hercegovine prepoznata kao jedna od značajnijih zainteresiranih strana te je Institut pokrenuo aktivnosti potpisivanja memoranduma o razumijevanju i suradnji s fakultetima svih bosanskohercegovačkih sveučilišta.


Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Email: aptf@sum.bareferada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381002200282256 
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393380604811081508;

ID: 4227102650009

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh